Powrót do aktualności

XII Festiwal Kuchni Greckiej już za nami

W piątek 7 kwietnia 2017r. już po raz XII odbył się konkurs kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Już po raz kolejny Festiwal odbył się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Tuż po uroczystej inauguracji, dokonanej przez Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie – Petrosa Michaelidisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.

W tym roku prace uczestników oceniało jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – członek jury, Robert Sowa – członek jury, Artur Świerżewski – członek jury, Kurt Scheller – członek jury; oraz sekcję gwiazd, w której składzie znaleźli się: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Joanna Kruk, Tomasz Kozłowicz. Całość poprowadził prezenter radia RMF FM – Przemysław Skowron.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz wymagającymi degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie, były: groszek, marchewka, borowiki Oerlemans, ciasto Fillo Kanaki, i oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety. Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, II miejsce Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium, III miejsce Sławomir Saguła z Rezydencji Gubałówka.

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody. O oprawę muzyczną zadbał zespół Orfeusz, a głównymi atrakcjami były tradycyjne tańce oraz… tłuczenie talerzy.

Nagrody ufundowały firmy: Mouzenidis Travel, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Prymat, Kanaki, Winterhalter, Świat Czekolady, Inter Europol, Ab Zemaitijos Pienias AB, Partner Center, Wima S.C., Indu+, Świat Elit, Sugar Frik oraz Szef Kuchni. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wycieczka do Grecji.

 

najciekawsze materiały

Pierwsza w Polsce świecąca ścieżka rowerowa

zobacz

XII Festiwal Kuchni Greckiej

zobacz

Najciekawsze miejsca w Polsce do odwiedzenia jesienią

zobacz