Powrót do aktualności

XII Festiwal Kuchni Greckiej już za nami

W piątek 7 kwietnia 2017r. już po raz XII odbył się konkurs kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Już po raz kolejny Festiwal odbył się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Tuż po uroczystej inauguracji, dokonanej przez Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie – Petrosa Michaelidisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.

W tym roku prace uczestników oceniało jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – członek jury, Robert Sowa – członek jury, Artur Świerżewski – członek jury, Kurt Scheller – członek jury; oraz sekcję gwiazd, w której składzie znaleźli się: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Joanna Kruk, Tomasz Kozłowicz. Całość poprowadził prezenter radia RMF FM – Przemysław Skowron.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz wymagającymi degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie, były: groszek, marchewka, borowiki Oerlemans, ciasto Fillo Kanaki, i oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety. Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, II miejsce Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium, III miejsce Sławomir Saguła z Rezydencji Gubałówka.

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody. O oprawę muzyczną zadbał zespół Orfeusz, a głównymi atrakcjami były tradycyjne tańce oraz… tłuczenie talerzy.

Nagrody ufundowały firmy: Mouzenidis Travel, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Prymat, Kanaki, Winterhalter, Świat Czekolady, Inter Europol, Ab Zemaitijos Pienias AB, Partner Center, Wima S.C., Indu+, Świat Elit, Sugar Frik oraz Szef Kuchni. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wycieczka do Grecji.

 

najciekawsze materiały

XII Festiwal Kuchni Greckiej już za nami

zobacz

Walka ze smogiem trwa. Co robią polskie miasta?

zobacz

XII Festiwal Kuchni Greckiej

zobacz